This web page is owned by Prugasto Jedarce d.o.o. (hereinafter, “ Sailor Tom”), Vladimira Filakovca 7, Zagreb, Croatia (local: Hrvatska).

 

PRAVILA ZAŠTITE PODATAKA I PRIVATNOSTI

 

Pravila zaštite podataka i privatnosti su temeljni dokument koji opisuje svrhu i ciljeve prikupljanja, obrade i upravljanja osobnim podacima, kao i osiguravanje adekvatne razine zaštite podataka  (u daljnjem tekstu: ‘Pravila’). U cilju osiguranja poštene i transparentne obrade, Prugasto Jedarce d.o.o.

(dalje u tekstu: Sailor Tom) vam pruža jasne informacije o obradi i zaštiti osobnih podataka koje prikuplja i obrađuje te omogućava jednostavan nadzor i upravljanje nad osobnim podacima i privolama.

Pravila su formirana u skladu s važećim propisima, Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).

U daljnjem tekstu nalaze se informacije o zaštiti privatnosti prilikom korištenja ove stranice te informacije o internetskim kolačićima.

 

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Zaštita privatnosti opisuje kako se postupa s vašim osobnim podacima pri korištenju internet trgovine Sailor Tom Pod osobnim podacima smatraju se vaši identifikacijski podaci - ime i prezime, e-mail adresa, kućna adresa i broj telefona, odnosno podaci koji inače nisu javno dostupni, a koje Sailor Tom zaprima i obrađuje tijekom vašeg korištenja web trgovine. Osobni podaci prikupljaju se isključivo na temelju dobrovoljnog davanja takvih informacija od strane korisnika, poput ispunjavanja web obrasca ili prilikom prijave na newsletter. Neosobne informacije i podaci mogu biti automatski prikupljani putem internetskih kolačića.

 

RAZLOZI ZBOG KOJIH OBRAĐUJEMO OSOBNE PODATKE

Zbog sklapanja i ispunjenja ugovornih obveza, Sailor Tom obrađuje osobne podatke kod sljedećih radnji:

  • otvaranje korisničkih računa

  • obrada narudžbi

  • dostava, odnosno slanje naručenih pošiljki

  • prijenos komercijalnih komunikacija putem e-maila, telefona, poštom ili kurirskom dostavom, a unutar granica suglasnosti

  • pružanje odgovora na postavljene upite

  • rješavanje svih sporova ili pritužbi

  • promocije Sailor Tom proizvoda i asortimana

  • prodajnih i marketinških aktivnosti

Sailor Tom će vaše osobne podatke čuvati u tajnosti te ih neće distribuirati, objavljivati, davati trećim stranama na korištenje niti ih na bilo koji drugi način učiniti dostupnima bilo kojoj trećoj osobi bez vaše prethodne suglasnosti. Svaki posjetitelj ima mogućnost registracije na web stranici www.sailortomyachting.com, što posjetiteljima omogućuje bržu kupovinu proizvoda.

Odlučite li postati registrirani korisnik web trgovine Sailor Tom, trebamo obraditi vaše podatke kako bismo vas identificirali kao korisnika web trgovine i odobrili vam pristup različitim funkcionalnostima, proizvodima i uslugama koje su vam dostupne kao registriranom korisniku. Svoj registrirani korisnički račun možete poništiti tako što ćete nam se obratiti putem službe za korisnike.

Međutim, posjetitelji web trgovine Sailor Tom imaju mogućnost kupovati neovisno o registraciji.

Kao korisnik web trgovine Sailor Tom možete izabrati opciju da se ne registrirate, no u tom slučaju nećete biti u mogućnosti koristiti određene funkcionalnosti koju vam registracija pruža. U slučaju da se ne želite registrirati za kupovinu, nužno je unijeti osnovne podatke potrebne za dostavu ili slanje proizvoda, a ovisno o odabranom načinu plaćanja i zemlji, i podatke potrebne za provedbu plaćanja.

PODACI KOJE PRIKUPLJAMO

Prilikom posjeta i pregledavanja web stranice i trgovine Sailor Tom obradit ćemo pristupne podatke, datoteke zapisnika poslužitelja i kolačiće koji se prikupljaju u ovom kontekstu kako bismo vam učinili dostupnom našu web stranicu, njene sadržaje i funkcionalnosti  koje koristite, te osigurali stabilnost i sigurnost našeg informatičkog sustava i baza podataka.

Pravni okvir za zakonitost obrade podataka prilikom posjeta web stranicama i trgovini Sailor Tom  je Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja f – obrada nužna za potrebe legitimnih interesa – tehnička dostupnost web stranice.

Za potrebe poslovanja Sailor Tom prikuplja sljedeće podatke:

  • ime i prezime

  • adresu prebivališta/boravišta/stanovanja

  • adresu isporuke robe

  • e-mail adresu

  • kontakt telefon

  • odabranu lozinku računa

  • informacije o naručenim proizvodima, kao što su brojevi i veličina predmeta

  • podaci o plaćanju

  • podaci o povratima i reklamacijama (npr. razlozi za povratak, obavijesti o nedostacima)

  • brojevi narudžbi

  • brojevi za praćenje pošiljke

Tijekom posjete našim web stranicama i web trgovini

Možete posjetiti web stranicu i trgovinu Sailor Tom bez pružanja informacija o sebi. U tom slučaju ćemo prikupiti tehničke podatke o pristupu koje će vaš preglednik automatski prenijeti našem poslužitelju (serveru) prilikom pregledavanja naših web stranica. Pristupni podaci uključuju sljedeće informacije:

  • vrijeme i datum pristupa

  • adresa web stranice kojoj ste pristupili i kojoj pristupate

  • sadržaj zahtjeva (adrese i nazivi traženih datoteka)

  • informacije o korištenom pregledniku i operativnom sustavu (verzije, postavke jezika)

  • online identifikacijski podaci (npr. IP adresa, identifikacija uređaja, ID-ovi sesija)

  • poruke o pogreškama, gdje je to primjenjivo (ako se traženi sadržaj ne može prikazati)

  • posljednja posjećena stranica na kojoj ste putem poveznice preusmjereni na našu stranicu

Prilikom posjete našoj web stranici, vaši će pristupni podaci biti automatski pohranjeni u log datotekama (dnevniku) našeg poslužitelja (servera) i naknadno anonimizirani skraćivanjem ili brisanjem vaše IP adrese. Nakon tog postupka više neće biti moguće donijeti zaključke o vašoj osobi na temelju log datoteka dnevnika poslužitelja.

Također, kada posjetite web trgovinu Sailor Tom, prikupit ćemo i one podatke koje izravno pružate korištenjem dostupnih funkcija. Na primjer, saznat ćemo koji proizvodi vas zanimaju kada upotrijebite funkciju pretraživanja.

Pravila o kolačićima (‘cookies’)

Web stranice i web trgovina Sailor Tom koriste kolačiće (‘cookies’) s ciljem poboljšavanja vašeg korisničkog iskustva. Kolačić je standardizirana tekstualna datoteka koju vaš web preglednik čuva na vašem računalu u vremenskom razdoblju koje je odredio pružatelj kolačića. Kolačići omogućavaju lokalno pohranjivanje informacija kao što su postavke jezika, sadržaj košarice za kupnju i privremene identifikacijske značajke koje se mogu pozvati tijekom sljedećih posjeta web lokaciji kako bi se ponovno postavile odgovarajuće postavke koje je korisnik odabrao prilikom prethodnog posjeta. Ove informacije mogu biti spremljene jedino ako vi to kao korisnik omogućite. Web stranice i trgovina ne mogu dobiti pristup informacijama bez vaše dozvole i ne mogu pristupiti drugim datotekama na vašem računalu.

Prilikom prve posjete našim web stranicama i web trgovini samostalno ćete odabrati razinu kolačića koju želite pohraniti na svom računalu te na taj način u potpunosti upravljati procesom korištenja kolačića.

Možete pregledati i izbrisati kolačiće koji se koriste u sigurnosnim postavkama vašeg preglednika. Postavke preglednika možete konfigurirati u skladu s vašim željama i, na primjer, odbiti prihvatiti kolačiće trećih strana ili bilo koje kolačiće.

Upravljanje kolačićima moguće je na više načina. Važno je pritom imati na umu kako se uklanjanje ili blokiranje kolačića može negativno odraziti na funkcioniranje stranice i dostupnost pojedinih njezinih dijelova ili karakteristika, a time i na korisničko iskustvo prilikom korištenja iste. Prihvaćanje internetskih kolačića može se regulirati kroz postavke internetskog preglednika (browsera), obično pod “Alati” ili “Preferencije”. Više informacija o upravljanju kolačićima potražite u rubrici “Pomoć” svojeg preglednika.

Podaci koje prikupljamo kada nas kontaktirate

Prikupit ćemo komunikacijske podatke koje popunjavate kada nas kontaktirate putem obrasca za kontakt na našoj web stranici, putem e-maila, telefona ili na drugi način. Ovisno o kanalu koji upotrebljavate, to može obuhvaćati npr. podatke za kontakt (npr. e-mail adresu ili telefonski broj) i sadržaj vaše poruke. Telefonski razgovori s Sailor Tom službom za korisnike se ne snimaju, kao niti bilo koji drugi razgovori upućeni na Sailor Tom telefonske brojeve.

Također ćemo koristiti ponude koje pružaju društvene mreže kao što su Facebook i Instagram za interakciju s našim klijentima. Imajte na umu da Sailor Tom nema utjecaja na uvjete pružanja usluge društvenih mreža ili njihove politike obrade podataka. Stoga svakako provjerite osobne podatke koje nam dostavljate putem društvenih mreža.

3.6. Podaci koje prikupljamo kada se prijavite za primanje newsletter-a

Ako ste se prijavili za newsletter web trgovine Sailor Tom, pohranit ćemo vaše podatke (e-mail adresu) koje ste dali u tu svrhu za slanje newsletter-a.

Možete otkazati pretplatu na newsletter web trgovine Sailor Tom u bilo kojem trenutku. Da biste otkazali pretplatu, koristite poveznicu za otkazivanje pretplate koja se nalazi na dnu svakog newslettera web trgovine Sailor Tom.

 

NAČINI KORIŠTENJA PRIKUPLJENIH PODATAKA

Obrađujemo vaše podatke kako bismo izvršili ugovore koje smo sklopili s vama i pružili vam usluge i proizvode koje ste zatražili. Svrha obrade se temelji prvenstveno na specifičnim sadržajima iz ugovora. Dodatne pojedinosti o svrsi obrade podataka možete pronaći u Općim uvjetima i odredbama korištenja web trgovine Sailor Tom.

Ujedno, obrađujemo vaše podatke s ciljem pružanja korisničke podrške u korištenju web stranica i web trgovine Sailor Tom. To može uključivati sljedeće, npr.:

  • obrada vaših zahtjeva koje ste uputili prema našoj korisničkoj službi

  • servisna komunikacija nekomercijalnog karaktera (npr. sigurnosne informacije i tehnička podrška)

Ovisno o odabranom načinu plaćanja, podaci potrebni za plaćanje bit će proslijeđeni ugovornom partneru koji izvršava naplatu. Pružatelj usluge naplate prikuplja podatke unutar vlastite aplikacije za kartično plaćanje, te se u tom slučaju primjenjuju obavijesti o privatnosti pružatelja usluge. Sailor Tom nema pristup podacima potrebnim za plaćanje, niti iste pohranjuje.

Pravni okvir za zakonitost obrade podataka prilikom obrade narudžbe i izvršavanja ugovora o kupoprodaji te prijenos vaših podataka vanjskim pružateljima usluga platnog prometa je Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja b – obrada nužna za sklapanje i izvršavanje ugovora.

Koristit ćemo podatke koje unesete (npr. podaci o naručenim proizvodima, povratima) za interne statističke svrhe i za potrebe istraživanja tržišta. Prije korištenja, podatke ćemo učiniti anonimnima uklanjanjem svih osobnih podataka, npr. zamjenom vašeg imena i drugih podataka prikladnih za identifikaciju sa slučajnim podacima.

Na taj način možemo izmjeriti koje su stranice naše web trgovine i proizvodi popularni, koje uređaje naši korisnici općenito koriste i iz kojih se regija pristupa našoj web stranici. Prikupljeni podaci pomažu nam kontinuirano optimizirati postojeću ponudu i razvijati nove funkcionalnosti i usluge.

Pravni okvir za zakonitost obrade ove vrste podataka je Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR, članak 6., stavak 1, alineja f – obrada nužna za potrebe legitimnih interesa – poboljšanje funkcionalnosti web stranice i kvalitete ponude.

 

SLUČAJEVI U KOJIMA ĆEMO DIJELITI OSOBNE PODATKE

U osnovi, podijelit ćemo vaše podatke samo ako:

  • ste na to izričito pristali u skladu s člankom 6. stavak 1. alineja a, Uredba (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR,

  • dijeljenje je nužno prema članku 6. stavak 1. alineja f kako bi se utvrdila, izvršavala ili branila pravna potraživanja, a nema razloga pretpostaviti da imate prevladavajući legitiman interes da se vaši podaci ne dijele,

  • dijeljenje je neophodno za poštivanje zakonske obveze iz članka 6. stavak 1, alineje c ili e, Opća uredba o zaštiti podataka GDPR, osobito ako smo dužni pružiti informacije javnom tijelu,

  • dijeljenje je dopušteno zakonom i nužno po članku 6. stavak 1, alineja b Opća uredba o zaštiti podataka, GDPR radi izvršavanja ugovora s vama ili poduzimanja radnji prema vašem zahtjevu prije sklapanja ugovora.

Neke ovdje opisane obrade podataka mogu obavljati vanjski pružatelji usluga koji djeluju u naše ime. Davatelji usluga navedeni u ovom dokumentu mogu uključivati, računalne centre koji pohranjuju i održavaju naše web stranice i baze podataka, pružatelje IT usluga koji održavaju naše poslovne sustave, kao i konzultantske tvrtke.

Ako i u mjeri u kojoj dijelimo podatke s našim pružateljima usluga, ti se podaci mogu koristiti samo za svrhu izvršavanja njihovih usluga. Obrada vaših podataka od strane ugovornih pružatelja usluga će se odvijati u okviru obrade i izvršenja vaše narudžbe u skladu s člankom 28. Uredbe (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća – Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR. Ugovorni pružatelji usluga su pažljivo odabrani poslovni partneri. Ugovorno su vezani našim uputama, provode odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere za zaštitu prava nositelja podataka i podliježu redovitim nadzorima koje provodimo.

 

KOLIKO DUGO ĆEMO ZADRŽATI VAŠE PODATKE?

Osim ako ovdje nije drukčije navedeno, vaši će se podaci pohraniti samo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjavanje naših ugovornih ili zakonskih obveza ili svrhe za koje su podaci izvorno prikupljeni ili dok god imamo legitiman interes za pohranjivanje takvih podataka.

Vrijeme tijekom kojeg ćemo zadržati vaše podatke ovisit će o namjeni radi koje ih obrađujemo, i to:

- za upravljanje vašom registracijom kao korisnika web trgovine Sailor Tom

Obrađivat ćemo vaše podatke za vrijeme tijekom kojeg ostanete registrirani korisnik, odnosno dok ne odlučite odjaviti pretplatu.

- za razvoj, ispunjenje i izvršenje ugovora o kupoprodaji ili pružanju usluga

Obrađivat ćemo vaše podatke za ono vrijeme koje je potrebno da bi se upravljalo kupnjom proizvoda ili usluga koje ste kupili, uključujući i potencijalne povrate, prigovore ili zahtjeve koji se odnose na kupnju proizvoda ili usluga.

- za korisničku podršku

Obrađivat ćemo vaše podatke za ono vrijeme koje je potrebno da bi se udovoljilo vašem zahtjevu ili prijavi.

- za marketing

Obrađivat ćemo vaše podatke sve dok ne odjavite vašu pretplatu ili ne poništite vašu pretplatu na newsletter. Ujedno, prikazivat ćemo vam personalizirane oglase sve dok ne izmijenite postavke odnosno ne opozovete takvo dopuštenje na svom mobilnom uređaju ili u pregledniku. Ako sudjelujete u promotivnim aktivnostima, zadržat ćemo podatke tijekom šest (6) mjeseci računajući od završetka odnosne aktivnosti.

- za analizu uporabljivosti i kvalitete

Povremeno ćemo obrađivati vaše podatke za ono vrijeme tijekom kojeg nastavljamo obavljanje akcije ili istraživanja kvalitete ili dok ne anonimiziramo vaše podatke o pregledavanju.

U svim ostalim slučajevima vaši osobni podaci bit će izbrisani, osim podataka koje moramo zadržati u skladu s zakonskim razdobljima čuvanja. Međutim, u takvim ćemo slučajevima ograničiti obradu podataka, tj. vaši će se podaci upotrebljavati samo u skladu sa zakonskim obvezama.

Uobičajeno, vaše narudžbe i podaci o plaćanju i drugi podaci, ako je primjenjivo, podliježu zakonskim obvezama zadržavanja, stoga smo obvezni zadržati takve podatke do deset godina.

Čak i ako podaci nisu podložni zakonskim obvezama zadržavanja, možemo se suzdržati od brisanja vaših podataka u slučajevima dopuštenim zakonom i umjesto toga ograničiti njihovu obradu. To se može primijeniti posebno u onim slučajevima u kojima se ti podaci mogu tražiti za daljnju obradu ugovora ili za ostvarivanje prava ili u svrhu pravne obrane. Trajanje ograničenja obrade ovisit će o zakonskim rokovima ograničenja.

 

VAŠE PRAVO NA ZAŠTITU PODATAKA

Obvezujemo se da ćemo čuvati vaše osobne podatke kao povjerljive i osigurati ostvarivanje vaših prava. Imajući to u vidu, mi, zajednički voditelji obrade, sporazumjeli smo se da svoja prava možete ostvarivati bez troškova tako što ćete nam pisati na adresu e-pošte: office@sailortomyachting.com, jednostavno nas obavještavajući o razlogu svojeg zahtjeva i pravu koje želite ostvariti. Ako smatramo da je to potrebno kako bismo vas mogli identificirati, možemo zahtijevati od vas da nam dostavite kopiju dokumenta koji potvrđuje vaš identitet.

Uvijek imate pravo dobiti informacije o našoj obradi vaših osobnih podataka. Prilikom pružanja takvih informacija objasnit ćemo proces obrade podataka i pružiti vam pregled vaših osobnih podataka koje pohranjujemo.

Posebice, a bez obzira na svrhu ili pravnu osnovu kojom se koristimo za obradu vaših podataka, imate sljedeća prava:

  • od nas zatražiti pristup podacima koje posjedujemo o vama. Podsjećamo vas da ako ste registrirani korisnik platforme, te podatke možete provjeravati u odjeljku s vašim osobnim podacima.

  • od nas zatražiti ispravak podataka koje posjedujemo o vama. Molimo vas imajte na umu da ako ste registrirani korisnik platforme, možete i pristupati odjeljku s relevantnim osobnim podacima kako biste mijenjali ili ažurirali svoje osobne podatke. U svakom slučaju, uzmite u obzir da, u trenutku kada nam podatke o sebi aktivno stavite na raspolaganje bilo kojim postupkom, jamčite da su oni istiniti i točni te se obvezujete izvijestiti nas o bilo kakvim izmjenama ili modifikacijama svojih podataka. Sami ste odgovorni za svaki gubitak ili štetu nastalu na platformi ili osobi odgovornoj za platformu ili bilo kojoj trećoj strani zbog prijavljivanja pogrešnih, netočnih ili nepotpunih podataka u obrascima za registraciju. Molimo imajte na umu da nam, kao opće pravilo, morate pružati samo svoje podatke, ne i one trećih strana, osim u mjeri dozvoljenoj ovim Pravilima o zaštiti privatnosti i kolačićima.

  • od nas zatražiti brisanje vaših osobnih podataka u mjeri u kojoj oni više nisu potrebni za namjenu radi koje ih trebamo nastaviti obrađivati, kao što je gore objašnjeno, ili kad nam nije više pravno dozvoljeno obrađivati ih.

  • od nas zatražiti da prestanemo ili ograničimo obradu vaših osobnih podataka što uključuje da u određenim slučajevima od nas možete zahtijevati privremenu suspenziju obrade podataka ili držanje vaših podataka duže nego što je to potrebno.

Imate pravo na prijenos podataka, tj. na vaš zahtjev ćemo vam dostaviti digitalnu kopiju osobnih podataka koje ste nam dali.

Također imate pravo podnijeti žalbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka. Nadležno nadzorno tijelo je Agencija za zaštitu osobnih podataka, Martićeva 14, 10000 Zagreb, e-mail: azop@azop.hr.

 

PRAVO POVLAČENJA SUGLASNOSTI I PRAVO PRIGOVORA

Ako želite ostvariti svoje pravo povlačenja ili prigovora u nastavku, molimo da nam se obratite putem e-maila: office@sailortomyachting.com

Povlačenje suglasnosti (privole)

Članak 7. stavak 3. Opće uredbe o zaštiti podataka GDPR (EU) 2016/679 vam daje pravo na povlačenje bilo kakve suglasnosti (privole) koju ste prethodno dali. To znači da u budućnosti više nećemo nastaviti obradu podataka koja se temeljila na vašem pristanku. Povlačenje vašeg pristanka neće utjecati na zakonitost obrade temeljem pristanka prije njegovog povlačenja.

Prigovor na obradu vaših podataka

Ako obrađujemo vaše podatke na temelju legitimnih interesa sukladno članku 6. stavku 1, alineja f Opće uredbe o zaštiti podataka GDPR (EU) 2016/679, imate pravo na temelju članka 21. uložiti prigovor na način obrade vaših podataka ako za to postoje razlozi koji proizlaze iz specifičnosti vaše situacije ili ako je prigovor usmjeren protiv direktnog oglašavanja.

 

SIGURNOST PODATAKA

Koristimo sve odgovarajuće tehničke mjere kako bismo osigurali sigurnost podataka, a posebice kako bismo zaštitili vaše podatke od rizika tijekom prijenosa podataka, kao i od neovlaštenog pristupa trećih strana. Ove će se mjere s vremena na vrijeme prilagoditi u skladu s najnovijim dostignućima. Kako bismo osigurali osobne podatke koje unosite na našoj web stranici koristimo sigurnosni transportni protokol (SSL) koji šifrira vaše podatke tijekom prijenosa.

 

IZMJENE PRAVILA ZAŠTITE PODATAKA I PRIVATNOSTI (GDPR)

Pravila zaštite podataka i privatnosti ažurirat ćemo povremeno, prilikom prilagodbe novim verzijama web stranice i web trgovine ili prilikom promjena u zakonskoj regulativi. Materijalne promjene biti će dokumentirane u ovom dokumentu te ćemo, ukoliko je potrebno, osigurati privolu naših korisnika. U svakom slučaju predlažemo vam da s vremena na vrijeme pregledate ova Pravila o zaštiti podataka i privatnosti u slučaju da unesemo manje izmjene ili bilo koje interaktivno unaprjeđenje, koristeći se njima kao referentnom točkom informiranja na našem mrežnom mjestu.